Frid vare med er

I samband med Ramadans inledning vill vi på Förenade Islamiska Föreningar i Sverige (FIFS) komma ut med vårt utskick om den muslimska fastemånaden. FIFS är en av Sveriges största muslimska trossamfund och samlar mer ett 60-tal församlingar runt om i Sverige. I samarbete med vårt teologiska råd har vi sammanställt denna vägledande text om månaden Ramadan som har en stor betydelse för många muslimer i Sverige, stora som små. Vi vill med denna text bidra med vägledning för både skola och hem, särskilt i frågor som rör fastan som blivit ett alltmer diskuterat samtalsämne under senare år.

I denna text ges en bakgrund om Ramadan, dess betydelse för många muslimer samt rekommendationer för både skola och hem. Målet är att bredda på perspektivet kring fasta och bidra till en interaktiv kommunikation mellan elever och de vuxna i skolan. Vi vill även att utskicket ska öka förståelsen för vad Ramadan betyder för den muslimska gruppen samt att det bidrar till mer mångfald- och ömsesidig respekt inom skolan.

Vårt utskick har i första hand en vägledande funktion men innefattar även konkreta rekommendationer och förslag på tänkbara lösningar i särskilda situationer. Det är vår förhoppning att denna text bidrar till en ökad förståelse för betydelsen av Ramadan för de som firar och uppmärksammar månaden. Vi hoppas även det bidrar till trygghet i kommunikationen kring Ramadan mellan elever, personal och vårdnadshavare.

Vi på FIFS önskar er en välsignad ramadan