I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges namn
I vissa delar av det norra halvklotet fördröjs Isha bönens tid så sent som till midnatt eller så försvinner de religiösa tecknen för bönetiden helt under sommaren. I Sverige sker detta som senast den 5 maj för Malmö området (fram till 18 augusti) och tidigare datum för andra områden i Sverige. Av den anledningen har europiska fatwarådet gett ett religiöst uttalande (fatwa) om att det under denna period är tillåtet att slå ihop Maghreb och Isha bönerna i de länder där detta sker. Europiska Fatwarådet påpekar samtidigt att en muslim inte bör slå ihop bönerna utan giltiga skäl.
Slutsatsen att slå ihop bönerna baseras teologiskt på principen att undvika onödiga svårigheter för muslimer och att inte lägga på dem tyngre bördor än vad dem klarar av (på arabiska, haraj). Detta bekräftas både i koranen och i profetens, frid vare med honom, tradition. I koranen säger Allah den Allsmäktige
Och sträva för Guds sak med all den hängivelse som ni är skyldiga Honom. Han har utvalt er och Han har inte lagt på er svåra eller tunga plikter i [utövningen av er] religion, den rena, ursprungliga tro som var er fader Abrahams… (Kornsbudskap 22:78)
Och i en hadith från sahih Muslim återberättar Ibn Abbas att ”Sändebudet, frid vare med honom, bad både Duhr och Asr tillsammans i Medina, utan någon rädsla eller resa. Abu al-Zubair (al-Makki) sa: Jag frågade Sa’id (dvs. Ibn Jubayr) varför han gjorde så, och han sa: Jag frågade Ibn Abbas som du frågade mig, och han sa: han ville undvika att orsaka besvär för sin ummah (gemenskap).
Eftersom de religiösa tecknen för Isha bönen helt försvinner under sommaren i Sverige och tiderna i bönetabellerna infaller så sent är det en stor börda för många muslimer i landet. Det blir svårt för många att kombinera de fastställda bönetiderna med vardagen utan större besvär. Av den anledningen är det under dessa omständigheter tillåtet att slå ihop bönerna i Sverige under denna period.
Sammanställningen ovan har utförts av FIFS teologiska råd