Under tisdagen 31 januari 2023 höll Sveriges statsminister Ulf Kristersson en pressträff om Sveriges säkerhet. På presskonferensen presenterade Ulf Kristersson det dialogarbete som regeringen gör med omvärlden för att värna om Sveriges säkerhet samt lugna ner stämningarna.

På presskonferensen nämnde statsministern bland annat att han ska möta muslimska företrädare i Stockholm, och att mötet är viktigt för att beskriva svensk yttrandefrihet samt den svenska regeringens uppfattning i frågan.

Vi på Förenade Islamiska Föreningar i Sverige har fått en inbjudan till mötet och ämnar delta. Vår utgångspunkt är att dialog och kommunikation är viktigt och att det underlättar framtida samtal med regeringen. Vi går till mötet för att förmedla och beskriva hur muslimers livsvillkor förändras till det sämre i Sverige samt hur situationen är för våra medlemmar i Sverige. Det är samtidigt för oss oklart varför just muslimska företrädare skulle vara i behov av att få yttrandefriheten ”beskriven” för sig av statsministern.

Vår syn på koranbränningarna har förmedlats ett antal gånger genom flera pressmeddelanden, möten med polisen och samtal med olika myndigheter och sakkunniga. Vår ståndpunkt kvarstår att koranbränningar är en form av våldsutövning som drabbar svenska muslimer och att dessa kan inom ramen för lagen om hets mot folkgrupp förbjudas!

Förenade Islamiska Föreningar i Sverige
Stockholm, 2 februari 2023