SD:s partiledare Jimmie Åkesson har i helgen kommit med ytterligare ett anti muslimskt utspel, denna gång vill Åkesson konfiskera och riva moskéer, stoppa etableringen av nya moskéer samt SÄPO ska få avlyssna landets moskéer. Det är föga förvånande att ett sådant utspel kommer från Åkesson och SD. De har alltid varit tydliga med vad de anser om svenska muslimer, de anti muslimska utspelen har utlöst varandra men blir alltmer graverande var gång. Många svenska muslimer mottog nyheten med stor bestörtning och besvikelse.

Religionsfriheten är en grundläggande frihet och rättighet som vi måste värna och upprätthålla för alla svenskar oavsett trosuppfattning, SD utspel går i direkt strid mot denna frihet som vi värdesätter i vårt samhälle. Vi ser detta utspel som ett allvarligt hot mot den grundläggande respekten för individens rätt att utöva sin religion fritt och tryggt. Utspelet bidrar vidare till att misstänkliggöra landets moskéer för allt möjligt ont som ökar hotbilden mot moskéerna som redan är väldigt utsatta av skadegörelse, anlagda bränder och andra former av attacker.

Vi välkomnar de reaktioner som kommit från företrädare för regering samt opposition men vi ser att de även följs av politisk handlingskraft, vi välkomnar även alla andra reaktioner från olika samhällsaktörer emot dessa anti muslimska förslag, alla goda krafter i samhället behöver samla sig mot all form av hat, hot och diskriminering oavsett vem den kommer ifrån eller vem som drabbas. Detta är särskilt viktigt när hatet och hoten kommer från grupper i samhället som har makten och verktygen att genomföra dem. Ett särskilt ansvar ligger nu hos regeringspartierna att agera mot SD och deras ständiga hetsande mot en av landets minoriteter.

Regeringen bör ge de muslimska samfunden rätt förutsättningar för att kunna höja säkerheten vid landets moskéer samt intensifiera arbetet mot islamofobin som är en stor grund för de hat och hot svenska muslimer utsätts för idag.

Bosniakiska Islamiska Samfundet (BIS)
Förenade Islamiska Föreningar i Sverige (FIFS)
Islamiska Shia Samfunden (ISS)
Sveriges Muslimska Förbund (SMF)
Stockholm, 27 november 2023