Det som vi har bevittnat under de senaste timmarna från Gaza är hjärtskärande. Gazaborna, som redan lever under extrema förhållanden, har utsatts för en katastrofal attack mot ett sjukhus där över 500 människor, däribland kvinnor och barn, har förlorat sina liv. Många av våra medlemmar har berättat om anhöriga de har mist och känslan av hopplöshet som omfattar dem.

I ljuset av denna osäkerhet, rädsla och sorg, strömmar det in samtal till oss. Människor känner sig rädda, osäkra, och maktlösa. De är förtvivlade och saknar kanaler att uttrycka sin känslomässiga smärta. Som en kår i denna tystnad, upplever många att det offentliga Sverige har valt att marginalisera denna katastrof till en parentes i nyhetsflödet.

Vi, som ett trossamfund, brukar av princip undvika att kommentera utländska händelser. Men när våra medlemmar gråter, när våra medlemmar lider, när vår mänsklighet testas till sin yttersta gräns, kan vi inte längre vara tysta.

Om inte de fruktansvärda bilderna från Gaza kan väcka vår mänsklighet, då måste vi ifrågasätta vad mänsklighet egentligen innebär för oss. Denna tragedi är inte bara en nyhet för dem som har familj och vänner i regionen, det borde vara en nyhet som berör oss alla – oavsett religion, kultur eller etnisk tillhörighet.

Vi uppmanar svenska regeringen och den internationella gemenskapen att kraftfullt fördöma dessa attacker och agera för att skydda oskyldiga liv. Vi kräver att omvärlden inte bara ser, utan också agerar. En tydlig, konkret och humanitär respons är nödvändig nu mer än någonsin.

Till våra medlemmar och alla andra som berörs säger vi: Vi står med er. Vi delar er smärta, er sorg, och vi kommer att vara er röst i dessa mörka tider. Må Gud skänka tröst, barmhärtighet och nåd till alla som drabbas av detta!

Förenade Islamiska Föreningar i Sverige
Stockholm, 18 oktober 2023