Förenade Islamiska Föreningar i Sverige fördömer det fasansfulla attentatet mot oskyldiga svenskar under Sverigematchen i Bryssel! Ett bedrövligt våld och ett hänsynslöst dödande! Våra tankar går till de drabbade, deras familjer och nära och kära! Vi ber till Gud att skänka dem tålamod och tröst.

Att döda oskyldiga på grund av deras religion, etnicitet, hudfärg eller politiska åsikter är något vi har fått bevittna mycket av på sistone. I söndags blev en muslimsk familj utsatt för ett attentat i USA där en 6-årig pojke knivhöggs till döds framför sin mamma, med hänvisning till deras muslimska och palestinska bakgrund. Entrén till vår moskéförening i Umeå blev vandaliserad i helgen och klotter med ”Död åt islam” fanns skrivna på flera offentliga platser i Linköping. Dessa händelser bör fördömas kraftfullt! Denna våldsamma utbredning saknar motstycke och ska därför mötas av kraftiga fördömanden, hand i hand med tydlig solidaritet för alla som drabbas.

Vi lever i osäkra tider. Muslimska trossamfund ställer upp för sina medlemmar och för samhället, för att stödja alla som drabbas. Våra dörrar är öppna för de som vill prata, reflektera, utbyta känslor och få hjälp att ta sig igenom prövningarna. Vi uppmanar också våra medlemsföreningar att höja vaksamheten och initiera beredskapsplaner i syfte att värna om våra besökares säkerhet. Vi ber till Gud om vägledning och Hans barmhärtighet över oss alla.

Förenade Islamiska Föreningar i Sverige Stockholm, 17 oktober 2023