”Angående framställande av Ramadan och Eid ul-fitr för år 2024”

I Guds den Nåderikes, den Barmhärtiges namn, Lov och pris tillkommer världarnas Herre, och må Guds frid och välsignelse vare över sändebudet (saas), hans familj och kompanjoner.

Gud säger i koranen:

وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ وَاذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاء فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا

”Och grip alla med ett fast grepp om Guds räddningslina och låt er inte splittras! Minns Guds välgärningar mot er: fiendskap hade rått mellan er, men Han lät [viljan till] försoning tränga in i era hjärtan och med Hans välsignelse blev ni bröder” (Koranens budskap 3:103)

I samband med att den heliga månaden Ramadan närmar sig vill vi påminna om betydelsen av enighet och att vi som samfund är samlade i det goda. Att vi som samfund söker lösningar i det som Guds budskap tillåter och som samtidigt underlättar för oss som grupp. En sådan lösning är att utgå från de astronomiska beräkningarna för att kunna fastställa månaders början och slut utifrån den islamiska månkalendern. Något som är av särskild betydelse under Ramadan då man både kan fastställa när Ramadan och när den muslimska högtiden Eid ul-fitr infaller.

Det är viktigt att påpeka här att de astronomiska beräkningarna är exakta och att de utgår från när månen går att skåda och inte från måncykelns början som många tror. Detta är av betydelse att klargöra då många missförstått hur det egentligen ligger till och då beräkningsmetoden baserar sig på sändebudets (Gfvh) uttalande: ”Fasta när ni ser den, bryt fastan när ni ser det…”. Det vill säga att muslimerna påbörjar sin fasta när månen går att observera och avslutar sin fastemånad när månen går att observera igen och den nya månaden börjar.

Utifrån de astronomiska beräkningarna kan man fastställa när månen är möjlig att skåda och i vilka områden på jordklotet. I det här fallet är hela jorden en plats för observation då sändebudet (Gfvh) inte begränsar skådningsområdet i uttalandet ovan. Utifrån det ovannämnda kan vi enligt de astronomiska beräkningarna fastställa följande om Ramadan och Eid ul-fitr för detta år:

– Den välsignade månaden Ramadan infaller den 11:e mars 2024
– Högtiden Eid ul-fitr infaller den 10:e april 2024

För mer information i frågan kan ni besöka länkarna till Europiska Fatwarådet nedan där ni hittar rådets uttalande kring ramadan år 2024 både på arabiska och engelska.

Engelska: https://www.e-cfr.org/blog/2024/01/24/statement-re-commencement-ramadan-shauwal-1445hj-2024/

Arabiska: https://www.e-cfr.org/blog/2024/01/23/133015/

Vi ber Allah swt låta oss få uppleva Ramadan, acceptera vår dyrkan under den heliga månaden och omfamna oss med Hans Nåd och Barmhärtighet, amin.