I fredags 28 augusti 2020 lyckades anhängare till det danska antimuslimska partiet Stram Kurs fullborda sina planer på att utföra en antimuslimsk aktion vars syfte var att symbolisera ett stopp av ett påstått muslimskt övertagande av Sverige. Först brände de en kopia av Koranen utanför Rosengård och tog sig därefter till Stortorget där en annan kopia blev sparkad på. Polisen valde till en början att skydda aktionen genom att spärra av hela torget! Vår förening, Islamiska Förbundet i Malmö, polisanmälde rasisterna varpå polisen inledde en förundersökning om hets mot folkgrupp och ett antal individer greps under dagen för samma misstanke.

Om Koranen vore som vilken bok som helst kan man då undra varför islamofober genom tiderna angripit den på olika sätt. Det är självklart inte pappren och bläcket som angrips utan vad Koranen symboliserar och vilka som identifierar sig med den. Vi ser Koranbränningen och sparkandet som ett våldsuttryck mot muslimer som kollektiv. Vi menar därför att denna typ av antimuslimskt våld inte ska ses på något annat sätt än hets mot folkgrupp och bör därmed medföra tydliga fördömanden från politiken samt åtgärder som förhindrar förekomsten av antidemokratiska och hatiska aktioner mot muslimer!

Vi har följt händelseförloppet och haft nära dialog med berörda myndigheter, samt låtit våra lokala föreningar företräda i de lokala formella samtalen. Bland annat har vi varit i samtal med SST, Malmöpolisen och Polismyndigheten på nationell nivå.

Polisen tog flera beslut som vi tolkar positivt, både när rasisternas demonstrations ansökan nekades samt när rasisten Rasmus Paludan blev avvisad från Sverige med ett inreseförbud på 2 år. Polisen och Malmö Stad var också tydliga med att de efterföljande upploppen som skedde på Amiralsgatan utanför Rosengård inte hade några som helst religiösa motiv, vilket stoppade en hel del myter som spreds av olika medier och tyckare!

Vi kommer att fortsätta följa upp utvecklingen genom våra lokala föreningar och även ta upp frågan på nästkommande ISR möte, där ett antal muslimska trossamfund träffas hos SST, Myndigheten för stöd till trossamfund. Bland annat kommer vi att föreslå för trossamfunden att tillsammans finansiera en juridisk studie som forskar i mötespunkterna mellan yttrandefrihet, religionsfrihet och hets mot folk grupp. Och för att öka kunskaperna om aktuella muslimska frågor, både intern inom samfunden och i övriga samhället studerar vi möjligheten att inrätta ett stipendium som master- och doktorsstudenter kan ansöka till nästa år.