I maj 2021 nådde bosättarpolitiken i Jerusalem en alarmerande kulmen, vilket resulterade i intensiva sammandrabbningar. Med beaktande av den känsliga situationen mellan olika grupper med rötter i Palestina fanns en överhängande risk att denna upptrappning kunde hota den interreligiösa friden mellan judar och muslimer här i Sverige. I det klimatet, tillsammans med Judiska Centralrådet i Sverige, utformade vi ett kraftfullt uttalande där vi orubbligt försvarade folkrätten. Vi deklarerade gemensamt: ”Vi står enade mot alla former av islamofobi och antisemitism, och betonar att vi som medborgare i Sverige inte ska krävas på ansvar för något som sker någon annanstans”.

Vi förblir trogna denna princip och vår moraliska överenskommelse står fast, ändå framställs vi nu som tysta medhållare till våld mot civila. Trots vår gemensamma överenskommelse ställs det krav på oss att uttala oss, ta avstånd och fördöma specifika utländska händelser som inte har någon direkt koppling till vår verksamhet. Judar i Sverige bör inte krävas på avståndstagande från den israeliska ockupationens handlingar, likaså bör muslimer i Sverige inte krävas på ansvar för handlingar utförda av palestinska aktörer. Vi är stolta över den dialog och det brobyggande som sker mellan religiösa grupper i Sverige, och vi avser att fortsätta fördjupa dessa relationer. Vi måste, trots denna svåra tid, hitta tillbaka till våra grundläggande överenskommelser, ta avstamp från de och genom konstruktiva samtal och gemensamma insatser bemöta de utmaningar vi står inför.

Det som sker just nu är en bitter påminnelse om tiden efter den 11 september, när svenska muslimer krävdes på avståndstaganden från terrordåden i USA. Många av de utmaningar som svenska muslimer möter idag är direkta konsekvenser av denna tidigare hets. Att ställa sådana krav på svenska muslimer och insinuera potentiella granskningar eller åtgärder är en fara för det interreligiösa samarbetet och utgör ett direkt hot mot muslimer i Sverige.

Vår position är oförändrad. Vi förespråkar konsekvent folkrätten, palestiniernas rätt till sitt eget land, och fördömer att oskyldiga – alla oskyldiga – på något sätt skadas. Därför uppmanar vi alla att justera sina moraliska kompasser: att ovillkorligt stå upp för oskyldiga som drabbas och ta ställning mot de som angriper civila. Detta är inte tiden för att vara partisk, utan snarare en tid för enighet och gemenskap.

Förenade Islamiska Föreningar i Sverige
Stockholm, 15 oktober 2023