Verksamhet
Förenade Islamiska Föreningar i Sverige vill främja en samhällsutveckling som kännetecknas av jämställdhet, allas lika medborgerliga rättigheter samt respekt och tolerans. Vi vill att kulturell och religiös mångfald blir en tillgång och resurs i samhällsutvecklingen, och att islam ska ses som religion och inte problem. Muslimska generationer i Sverige ska ha möjlighet att skaffa grundläggande kunskaper i islams tro och lära, historia och kultur och för att vår muslimska ungdom ska ha samma möjligheter till integritet och delaktighet som andra ungdomar i Sverige. Upprätthålla och stärkandet av de grundläggande värderingar som samhället vilar på ur det muslimska perspektivet är något prioriterat i vårt interna och externa.
FIFS skall:
- Organisera ett centralt kansli för rådgivning och information och samordning av verksamheter föreningar emellan.
- Företräda medlemsföreningar hos svenska myndigheter och institutioner.
- Vara medlemmarnas officiella språkrör hos den svenska regeringen, svara på remisser och ingå i referensgrupper hos staten eller myndigheterna.
- Företräda FIFS medlemmar i internationella sammanhang, d.v.s. konferenser och sammankomster som berör muslimernas intressen i Sverige eller har betydelse för islam i dess vidare bemärkelse.
- Bedriva gemensamma projekt med medlemsföreningarna och ge uppdrag till medlemsföreningarna.
- Skapa ekonomiska förutsättningar för att förverkliga trossamfundets målsättningar.
- Ingå i Islamiska samarbetsrådet och fördela och tilldela erhållna medel till medlemsföreningar i enlighet med fördelningsprinciperna som fastslagits av SST samt vara en länk mellan medlemsföreningarna och SST.
- Främja kompetensutveckling inom FIFS och dess medlemsföreningar.
- Bevaka samhällsutvecklingen i Sverige samt ge utryck för sina uppfattningar och åsikter och därigenom eventuellt påverka framtida beslut särskilt i frågor som rör muslimernas intressen
- Att informera om islam och muslimer samt om islams människosyn i Sverige och ge ut och distribuera islamisk litteratur.
Stöd till medlemsföreningar
FIFS besöker sina medlemsföreningar och är tillgänglig för telefonrådgivning och mejlfrågor alla vardagar från 10.00 – 18.00. Frågorna handlar ofta om styrelsearbete, lokalfrågor och bidragsfrågor och kompetensutveckling.
Krisberedskap
Muslimska organisationers arbete inom krisberedskapsområdet är underskattat. Det finns flera exempel under de senaste åren som visar i praktiken hur muslimska organisationer kunnat dämpa, lugna och trösta och dela av sin kulturkompetens och volontärer vid flera tillfällen då myndigheterna behövt hjälp bl a vid kravallerna i Rosengården och vid Rinkebybranden.
FIFS samarbetar med andra muslimska förbund om krisberedskapsfrågor och har en representant i trossamfundens råd hos Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Kompetensutveckling av imamer och styrelseledamöter
Styrelseutbildningar
FIFS föreningars styrelseledamöter kan få utbildning i styrelseteknik samt kassörsutbildning genom samarbetet med Ibn Rushd.
Kompetensutveckling för imamer som är verksamma hos våra föreningar i fårgor som berör vigselrätt, andligvård.