Vi meddelades fredagen 4 mars 2022 att anhängare till det danska antimuslimska partiet Stram Kurs beviljades tillstånd att utföra en antimuslimsk aktion mitt i Råslätt Centrum i Jönköping, i anslutning till Jönköpings Islamiska Församling. Det blir partiets fjärde hataktion mot muslimer i år, men skillnaden denna gång är att attackerna placeras närmare våra moskéer och bostadsområden. Under de senaste hataktionerna har polisen visat hög nivå av beredskap där tiotals poliser deltog för att skydda Paludan och hans anhängare.

Med anledning av detta har vi fått många frågor från våra medlemmar om vad vi gör och har gjort i frågan, samt hur vi bör agera i liknande situationer. Först och främst vill vi uttrycka vår frustration över att den typen av hataktioner har blivit en del av det normala i våra svenska städer. I ett tolerant och inkluderande samhälle ska heliga platser och heliga skrifter inte skändas. Samtidigt vet vi att islamofober genom tiderna har angripit Koranen på olika sätt. Koranen lever kvar i våra hjärtan, medan islamofoberna är bortglömda!

Islamiska Samarbetsrådet (ISR) ser Koranbränningen som ett våldsuttryck mot muslimer som kollektiv. Vi menar därför att denna typ av antimuslimskt våld inte ska ses på något annat sätt än hets mot folkgrupp och bör därmed medföra tydliga fördömanden från politiken samt åtgärder som förhindrar förekomsten av antidemokratiska och hatiska aktioner.

Vi har följt händelseförloppet och haft nära dialog med berörda myndigheter, samt låtit våra lokala föreningar företräda i de lokala formella samtalen. Bland annat har vi varit i samtal med Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), Malmöpolisen, Göteborgspolisen och Polismyndigheten på olika nivåer. Beskedet från polismyndigheten är att koranbränningar inte ses som ett brott mot lagen och kan därför inte förbjudas. I samtliga möten, både på lokal och nationell nivå, har vi förmedlat att detta inte är acceptabelt och att det utsätter muslimer för mer hat och utanförskap.

Vi kommer att fortsätta följa upp utvecklingen genom våra lokala föreningar och även ta upp frågan inom ISR och med SST och andra berörda myndigheter. Vi uppmanar våra medlemmar att förmedla frustrationen genom kontakt med lokala myndigheter och ansvariga politiker. Vi uppmanar även den muslimska allmänheten att skriva till kommunerna om vad de känner och tycker i denna fråga. Vi måste göra vår röst hörd, utan att samtidigt ge Paludan den uppmärksamhet han försöker provocera fram.

 

Undertecknande trossamfund:

Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, FIFS
Islamiska Kulturcenterunionen i Sverige, IKUS
Bosniakiska Islamiska Samfundet, BIS
Sveriges Muslimska Förbund, SMF
Islamiska Shiasamfunden i Sverige, ISS
Islamiska Fatwabyrån i Sverige, IFBS

Stockholm, 4 mars 2022