Gårdagen var en mycket tung dag när vi nåddes av den bestörtande nyheten om massmordet på en muslimsk familj i London, Kanada. Enligt stadens borgmästare Ed Holder var denna terrorattack den värsta någonsin i stadens historia och den blodigaste islamofobiska attacken sedan terrorattentatet mot moskén i Quebec 2017 där terroristen Alexandre Bissonnette sköt ihjäl sex muslimer.
De första journalisterna som kom till platsen beskrev scenen som total kaos med människor som sprang bort från platsen, andra som skrek hysteriskt av rädsla och om blodiga kroppar som låg längst med gångvägen!

Pappa Syed 46 år, mamma Madiha 44 år, dotter Yumnah 15 år samt farmodern 74 år dog av attacken medan 9 åriga Faez är på sjukhuset med relativt kritiska skador. Den kanadensiska polisen konstaterade tidigt att terroristen Nathaniel Veltman planerade attentatet på förhand, inte hade någon som helst koppling till familjen och valde ut de enbart för att de uppfattades som muslimer!

Vi sänder våra varmaste kondoleanser till familjens anhöriga och till hela den muslimska communityn i Kanada. Vi står med er mot all form av hat, rasism och islamofobi!

Vi uppmanar politiker att tänka på hur de pratar om islamofobisk rasism samt hur de väljer att agera i samband med liknande attacker. Vi vill även uppmana våra medier att vara källkritiska och överväga sina rubriceringar, ordval och beskrivningar samt tänka på hur dessa kan spela en betydande roll i normaliseringen av hatet mot muslimer och vilka förödande konsekvenser det kan få.

”Nioåriga Faez kommer att vakna ur sin skada utan en farmor, en far, en mor och en syster! Hans liv är förändrat för alltid för att det finns människor som inte ser allvaret i den islamofobiska propagandan och hur den kan se ut i samhällsdebatten!” säger ordförande Mohamed Temsamani.

Vi uppmanar våra medlemsföreningar att fortsätta ha säkerhetsfrågor högst upp på agendan samt vara uppmärksamma på avvikande beteenden och händelser i eller i anslutning till moskélokalerna.

Vi ber till Gud att vägleda oss till det som är rätt och sända Hans barmhärtighet över oss!

Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, Stockholm 20210608

Bilder från Toronto Star och CTV News.