I går eftermiddag utsattes ytterligare en europeisk moské för ett terrorattentat med samma modus operandi. Denna gång var det en moské i den franska staden Creteil som utsattes, lyckligtvis kom ingen person till skada sedan moskén satt upp hinder som säkerhetsåtgärd. Gärningsmannen är nu gripen och rapporter säger att han ville hämnas ISIS-attacker i Frankrike, han ska även ha uttryckt ”att han ville döda så många muslimer som möjligt”

Vi är ytterst oroliga över denna utveckling, där moskéer attackeras. Detta är den tredje attacken under 2017 och den andra på väldigt kort tid. Även i Sverige har ett antal moskéer drabbats av attacker och därför lyfter vi ofta säkerhetsfrågan kring landets moskéer utan någon egentlig respons. Vi uppmanar svenska myndigheter att vidta åtgärder för att säkerställa svenska moskéers säkerhet och dess besökare speciellt under Fredagsbönen och högtider då det är mycket folk närvarande. Vi uppmanar även landets moskéer att vidta de säkerhetsåtgärder som behövs.

FIFS
Stockholm
2017-06-30